Krk Events

Punat

U jednoj od najzaštićenijih uvala na Jadranskom moru, raju za nautičare i surfere, u Puntarskoj dragi na južnoj strani otoka Krka, između plavoga mora i suncem obasjanih maslinika, smjestio se gradić Punat.

Kao jedno od mlađih otočkih naselja (prvi pisani podaci iz 1377.g.), Punat obilježava arhitektura primorskog mjesta, uz karakteristične volte, barature te trgove Vela i Mala placa, kao nekadašnji centar mjesta. Razvoj Punta proširio je staru jezgru novim građevinama okruženim vrtovima, maslinicima i uređenim zelenim površinama koje odišu mirisima mediteranske vegetacije.

Govoriti o Puntu a istodobno ne spomenuti otočić Košljun, nezamislivo je.
Jer, Punat i Košljun su vjekovima upućeni jedan na drugog, život fratara –franjevaca i Puntara međusobno je prožet. Svaki posjetitelj obavezno želi posjetiti Košljun, što omogućuju taxi brodovi koji stalno održavaju 10-minutnu vožnju od Punta do Košljuna i natrag. Na otočiću je franjevački samostan (do XV. st. benediktinski), a sam otočić pravi je park prirode s više od 400 vrsta biljaka i dragulj kulturne baštine s vrijednom etnografskom zbirkom te knjižnicom s više od 30.000 naslova od kojih su neki pravi rariteti. U Košljunskom je muzeju zanimljiva prirodoslovna i numizmatička te vrlo bogata sakralna zbirka.

Jedna od najvećih, a zasigurno i najstarija marina na hrvatskoj obali, MARINA PUNAT, smještena je u prirodno zaštićenoj Puntarskoj dragi. Izrasla iz tradicije puntarske brodogradnje u drvu, marina je započela s radom 1964. godine. Danas se s ponosom diči time da je jedna od većih i najopremljenijih marina na Jadranu. Od 1996. godine na ulazu u marinu vije se Plava zastava kao dokaz kvalitete, a isto potvrđuje i certifikat ISO standarda. Kapacitet marine je oko 850 vezova u moru i 500 na kopnu. Ovdje se čuvaju brodice na kojima vijore zastave iz cijelog svijeta, a poslovni domaćini pružaju široku lepezu usluga koje će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta, od kupnje plovila, održavanja, bojanja, servisa, trgovine nautičkom opremom, marketa, najma, do čišćenja i poliranja.

U promociji Punta, uz poznatu marinu i otočića Košljuna, svakako se ističe i Puntarsko “extra vergine” maslinovo ulje visoke kvalitete. Jedan je od važnih proizvoda koji upotpunjavaju turističku ponudu, a kroz manifestaciju “Dani maslina”, kao gastronomsko-gospodarski projekt, postaje sve cjenjenije.

Punat, a naročito Stara Baška, poznata je po prirodnim plažama, koje se nalaze u neposrednoj blizini mjesta ili do kojih se može doći samo brodicama. Neponovljiv je doživljaj uživati u čistoj prirodi na intimnim žalovitim plažama i bistrom moru.

Boravak u ugodnom ambijentu ostaje dugo, kao drago sjećanje. Uređen okoliš, s puno zelenila i miris mora uz domaćinski ugođaj u Puntu, pobrinut će se da vaš boravak ostane draga uspomena. Već tradicionalna gostoljubivost Puntara garantira da ćete uz zadovoljstvo boravka ovdje upoznati dragu osobu i steći novog prijatelja.

Informacije

Događanja TZ općine Punat