Krk Events

Punat

U jednoj od najzaštićenijih uvala na Jadranskom moru, raju za nautičare i surfere, u Puntarskoj dragi na južnoj strani otoka Krka, između plavoga mora i suncem obasjanih maslinika, smjestio se gradić Punat.

Događanja TZ općine Punat

Kao jedno od mlađih otočkih naselja (prvi pisani podaci iz 1377.g.), Punat obilježava arhitektura primorskog mjesta, uz karakteristične volte, barature te trgove Vela i Mala placa, kao nekadašnji centar mjesta. Razvoj Punta proširio je staru jezgru novim građevinama okruženim vrtovima, maslinicima i uređenim zelenim površinama koje odišu mirisima mediteranske vegetacije.

Govoriti o Puntu a istodobno ne spomenuti otočić Košljun, nezamislivo je.
Jer, Punat i Košljun su vjekovima upućeni jedan na drugog, život fratara –franjevaca i Puntara međusobno je prožet. Svaki posjetitelj obavezno želi posjetiti Košljun, što omogućuju taxi brodovi koji stalno održavaju 10-minutnu vožnju od Punta do Košljuna i natrag. Na otočiću je franjevački samostan (do XV. st. benediktinski), a sam otočić pravi je park prirode s više od 400 vrsta biljaka i dragulj kulturne baštine s vrijednom etnografskom zbirkom te knjižnicom s više od 30.000 naslova od kojih su neki pravi rariteti. U Košljunskom je muzeju zanimljiva prirodoslovna i numizmatička te vrlo bogata sakralna zbirka.

Jedna od najvećih, a zasigurno i najstarija marina na hrvatskoj obali, MARINA PUNAT, smještena je u prirodno zaštićenoj Puntarskoj dragi. Izrasla iz tradicije puntarske brodogradnje u drvu, marina je započela s radom 1964. godine. Danas se s ponosom diči time da je jedna od većih i najopremljenijih marina na Jadranu. Od 1996. godine na ulazu u marinu vije se Plava zastava kao dokaz kvalitete, a isto potvrđuje i certifikat ISO standarda. Kapacitet marine je oko 850 vezova u moru i 500 na kopnu. Ovdje se čuvaju brodice na kojima vijore zastave iz cijelog svijeta, a poslovni domaćini pružaju široku lepezu usluga koje će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta, od kupnje plovila, održavanja, bojanja, servisa, trgovine nautičkom opremom, marketa, najma, do čišćenja i poliranja.

U promociji Punta, uz poznatu marinu i otočića Košljuna, svakako se ističe i Puntarsko “extra vergine” maslinovo ulje visoke kvalitete. Jedan je od važnih proizvoda koji upotpunjavaju turističku ponudu, a kroz manifestaciju “Dani maslina”, kao gastronomsko-gospodarski projekt, postaje sve cjenjenije.

Punat, a naročito Stara Baška, poznata je po prirodnim plažama, koje se nalaze u neposrednoj blizini mjesta ili do kojih se može doći samo brodicama. Neponovljiv je doživljaj uživati u čistoj prirodi na intimnim žalovitim plažama i bistrom moru.

Boravak u ugodnom ambijentu ostaje dugo, kao drago sjećanje. Uređen okoliš, s puno zelenila i miris mora uz domaćinski ugođaj u Puntu, pobrinut će se da vaš boravak ostane draga uspomena. Već tradicionalna gostoljubivost Puntara garantira da ćete uz zadovoljstvo boravka ovdje upoznati dragu osobu i steći novog prijatelja.

Informacije