Krk Events

Dobrinj

Nemoguće je ijednu priču o prošlosti Dobrinjskoga započeti bez polazišne točke tih priča - bez Dobrinja. Ne samo zato što je Dobrinj vjekovno administrativno, vjersko i kulturno središte dobrinjskog kraja, već i zato što pisana povijest počinje upravo spomenom Dobrinja.

Događanja TZ općine Dobrinj

Dobrinj

Listina slavnog Dragoslava iz 1100. godine, jedan od najvažnijih hrvatskih glagoljskih dokumenata, nastao je “…pred Dobrinjem, poli crikve svetoga Vida…”.

U tom dokumentu spominju se općina (“komun”) i župa Dobrinj, te župna crkva svetog Stjepana. Nekoliko stoljeća nakon Listine nastala je narodna pjesma “Dobrinj je bili grad”, koja metaforički opisuje njegov geografski položaj-Dobrinj je uistinu grad, smješten je usred otoka, a s koje god mu strane priđete, morate prijeći preko potoka.

Na vrijeme Krčkih knezova Frankopana i danas podsjeća tzv. “Donji Grad”, u kojem je ulogu gradskih bedema ima niz kuća; na vremena prije i nakon Frankopana podsjećaju sakralne i etnografske muzejske zbirke, stari zvonik i obližnji park “jardin”.

Središnji trg, “Placa”, okružena platanama, predstavlja dušu ovog gradića, koji i dalje odiše autohtonim duhom svoje prošlosti.

“Ima li u Dobrinju više muzeja, ili stanovnika?”, duhovito se zapitao jedan turist, aludirajući na bogatu riznicu prošlosti u ovom nevelikom gradiću? Jednaki je omjer, glasio bi odgovor na to pitanje. I zaista je tako; Dobrinj je, najjednostavnije rečeno, sinteza prošlog i sadašnjeg. Dobrinj je grad – muzej.

Otkako je posljednjih godina ljekovitost mulja (blata) s plaže Meline službenu potvrdu dobila kroz konkretne primjere (ublažava ili u potpunosti otklanja razne oblike kostobolje, te kožne bolesti), Uvala Soline postaje sve atraktivnija ljetna destinacija.

Uz već spomenuto naselje Meline, Uvalu čine Soline, Čižići i Klimno. Nazivi mjesta u ovoj Uvali dijelom su određeni njihovim prirodnim značajem (Meline su u antičko doba bile središte za izvoz pijeska, a nešto kasnije poznate po tvornici opeke, a krčki knezovi Frankopani u Solinama su imali nadaleko poznate solane); brodograditeljsko središte Klimno dobilo je naziv prema crkvici svetog Klementa, dok je porijeklo naziva Čižići još uvijek nedefinirano.

Zbog geografskog položaja (zatvorenost Uvale i plitkoća mora), te klimatskih karakteristika(redovito ugodna temperatura mora), sezona kupanja u Uvali Soline počinje već u rano proljeće a traje do kasne jeseni, što je-uz ljekovito blato- još jedan adut u turističkoj ponudi ovoga kraja.

A svega par kilometara od Čižića nalazi se mjesto Rudine, u kojem je gotovo netaknuta arhitektura, kakva je postojala prije stoljeće pa i više. Osim otkrivenim blagom – autohtonom pučkom arhitekturom i obližnjom pješčanom plažom, Rudine privlači i skrivenim blagom, koje se, prema predaji nalazi u špilji Biserujki, jednoj od najposjećenijih špilja u Hrvatskoj.

Informacije