Krk Events

Omišalj

Dobro došli u Omišalj, stari grad na brijegu i prvo mjesto koje ćete susresti nakon prelaska mosta!

Događanja TZ Omišalj

Omišalj će vas dočekati sa slikovitom starogradskom jezgrom smještenom na 85 metara visokoj litici u kojoj možete istražiti iznimno kulturno-povijesno nasljeđe i doživjeti duh prošlih vremena, te atraktivnom obalom s hotelima, plažama i marinom za plovila.

Zahvaljujući blagoj klimi i izvrsnom položaju u blizini mosta, zračne luke i grada Rijeke, Omišalj je privlačna turistička destinacija s tradicijom duljom od 100 godina.

Povijest grada seže daleko u prošlost: oko tisuću godina prije Krista ovdje su obitavali Iliri, potom Rimljani, a u 7. stoljeću ovamo dolaze Hrvati. U 11. stoljeću Omišalj je bio važno središte pismenosti i glagoljaštva, u 12. stoljeću spominje se kao Castri musculi (od lat. Ad musculi – mjesto školjaka), a u 15. stoljeću krčki su knezovi Frankopani u njemu izgradili jedan od svoja četiri kaštela.

Omišalj danas s pravom nosi epitet grada-spomenika čija je kulturno-arhitektonska baština iznimno bogata. Potvrđuju to i ostaci rimskoga grada Fulfinuma iz 1. stoljeća i ranokršćanske bazilike Mirine iz 5. stoljeća te brojni drugi povijesni spomenici.

Omišalj se osobito ponosi ranosrednjovjekovnim reljefima kojih samo u ovom gradu ima više nego u pojedinim europskim državama!

Informacije