Krk Events
Loading Događaji

Uskrsna događanja u gradu Krku

Datum: 
05.03.2024.
Vrijeme: 
Cijeli dan

Grad Krk: 05. ožujka – 01. travnja 2024.

Uskrsna događanja u gradu Krku

Organizatori: Turistička zajednica Grada Krka, Centar za kulturu Grada Krka, Udruga Rukotvorine Krk

 

Početak proljeća na otoku Krku sigurno je jedan od najljepših i najpoticajnijih perioda u godini, ako razmislimo o sve zelenijoj i bujnijoj vegetaciji, čemu treba pridodati ne samo pojačanu želju za boravkom u prirodi, već i sve više događanja. To će vrijeme donijeti čitav spektar tematski i koncepcijski raznovrsnih programa namijenjenih različitim generacijama, ukusima i afinitetima. Drugim riječima, ožujak u gradu i na otoku Krku otočane i njihove prve goste iznenadit će mnogim atraktivnim kulturnim, tradicijskim i sportsko-rekreacijskim sadržajima te likovnim radionicama idealnim za testiranje vlastitih kreativnih potencijala.

 

Radionice izrade uskrsnih dekoracija, slikarska radionica i prigodna uskrsna izložba

 

Spajanje tradicije, za otok svojstvenih materijala i kreativnih izazova, u setu od deset besplatnih radionica, povjereno je Udruzi Rukotvorine Krk. Ovdje je riječ o sedam susreta tijekom kojih će se predstaviti mogućnost izrade pisanica u tehnici filcanja krčke ovčje vune te ukrašavanja pisanica slikarskim tehnikama, kao i tri susreta koja će pridonijeti očuvanju i prenošenju tradicionalne tehnike pletenja maslinovih grana. Dvosatne radionice namijenjene svim uzrastima odvijat će se u prostorijama Udruge, na adresi Trg sv. Kvirina 1 u gradu Krku, i to prema sljedećem rasporedu: utorkom, 06., 13., 20. i 27. veljače te 05., 12. i 19. ožujka, između 18.00 i 20.00 sati, kada će svi zainteresirani kreativci imati priliku okušati se u filcanju vune i oslikavanju te 21., 22. i 23. ožujka, u isto vrijeme, kada je na redu pletenje maslinovih grana. U nedjelju, 24. ožujka, na štandu pred sjedištem Rukotvorina Krk, između 10.00 i 14.00 sati održat će se prezentacija svega onog što je izrađeno tijekom prethodno najavljenih susreta, uz javnu demonstraciju iskušanih tehnika.

Svi poklonici štafelajnog slikarstva, povodom Međunarodnog dana žena, bit će pozvani da se okušaju u slikanju cvjetnih motiva akrilnim bojama, i to u sklopu prigodne Art&Wine radionice čije je održavanje povjereno slikarici Alenki Goldner Sučić. Ovo edukativno kulturno-zabavno događanje, zamišljeno kao slikarska zabava uz čašu finog krčkog rosé vina, održat će se 08. ožujka u Maloj vijećnici Grada Krka, s početkom u 17.00 sati. Sudjelovanje je potrebno prethodno prijaviti e-mailom na: tic@tz-krk.hr ili telefonom na: +385 (0)51 220 226. Materijal osigurava Turistička zajednica Grada Krka, a jedino što je na radionicu potrebno donijeti je dobro raspoloženje I ljubav prema likovnom stvaralaštvu.

Svoje kreativne potencijale demonstrirat će i članice Zajednice Talijana Krka, i to na izložbi Ususret Uskrsu koja će od 22. ožujka do 04. travnja, uz organizacijsku podršku Centra za kulturu Grada Krka, biti postavljena u Galeriji Decumanus. Članice ovog aktivnog udruženja, u sklopu Likovne sekcije Milo Seršić, pod vodstvom dvaju iskusnih mentorica Renate Vojnić i Andrijane Fiorentin Rušin, izložbeni će prostor ispuniti rukotvorinama kreiranim u dvjema tehnikama – filcanoj vuni i keramici, a inspiriranim proljećem – prirodom i buđenjem, a možda najviše blagdanom Uskrsa.

 

Od krša do zlata – skrivene priče o poznatim povijesnim lokalitetima

 

Nakon uživanja u likovnim sadržajima, upustiti se možete i u istraživanje bogatog materijalnog i nematerijalnog nasljeđa grada Krka. Na redu je tako prvo ovogodišnje storytelling događanje koje u subotu, 30. ožujka, donosi Turistička zajednica Grada Krka. Ova inspirativna interpretacijska šetnja, koja će, s početkom u 18.00 sati, krenuti s Trga krčkih glagoljaša, predstavlja priliku da se krčka starogradska jezgra, vodeći se temom Od krša do zlata, doživi iz jedne svježije perspektive. Svi znamo koliko male stvari mogu biti bitne i vrijedne, a ovaj će susret sve okupljene povesti u neočekivanu potragu upravo za tim malim stvarima koje su, sitnim, ali presudnim koracima, tkale našu povijest i nasljeđe. Od romaničke Crkve Majke Božje od zdravlja i ljekovitog autohtonog bilja, preko arhitekturom suvremenog osnovnoškolskog kompleksa i dvoglasja tijesnih intervala, pa sve do Trga Kamplin i knezova Krčkih, upoznat ćete ne samo brojne povijesne lokalitete, već i priče koje ih čine toliko privlačnima. Sudjelovanje u ovoj besplatnoj interpretacijskoj šetnji potrebno je prethodno najaviti e-mailom na: tic@tz-krk.hr ili telefonom na: +385 (0)51 220 226.

 

Uskrs uz tradicionalnu otočnu slasticu i koncert Vivien Galette i Voljena Grbca, a Uskrsni ponedjeljak uz nastup Gradske glazbe Krk

 

Na dan svetkovine Uskrsa, u nedjelju, 31. ožujka, na glavnome gradskom trgu Veloj placi, s početkom u 11.30 sati, Turistička zajednica Grada Krka pripremila je blagdansko događanje u sklopu kojeg će, uz podjelu tradicionalne otočne slastice – uskrsne pince (pogače ili slatkog kruha) – kao nezaobilaznog dijela svakog blagdanskog stola, nastupiti dvoje vrhunskih riječkih vokalista Vivien Galetta i Voljen Grbac uz klavirsku pratnju Vladimira Babina. Slavlju će dan kasnije, na Uskrsni ponedjeljak, 01. travnja, prigodnim koncertom na istoj lokaciji, u 18.00 sati, pridonijeti i neizostavna Gradska glazba Krk.

 

Spoj rekreacije i uživanja u prirodi

 

Poviješću i tradicijom nisu inspirirane samo vođene šetnje, već i sportsko-rekreacijski sadržaji, što će dokazati jednodnevna manifestacija Local Bike Sightseeing Tour – proljetna biciklijada priređena s ciljem otkrivanja prirodnih, povijesnih i kulturnih ljepota šire okolice grada Krka. Na Uskrsni ponedjeljak, 01. travnja, svi zainteresirani rekreativci pozvani su na bicikliranje atraktivnim ambijentima zapadnog dijela otoka, počevši od krčke rive, preko plodnim poljima prošaranog predjela Kimpi, osamljenog, ali impozantnog Kaštela Salatići, naselja Lakmartin, Muraj i Kornić, pa sve do ponovnog povratka u Krk. Ovu biciklističku avanturu donosi Turistička zajednica Grada Krka u suradnji s Infinity sport – Bike centrom Krk. Svoje mjesto na biciklijadi, s obzirom na ograničen broj sudionika, možete osigurati prijavom na e-mail: tic@tz-krk.hr.

 

Košljun – Koncert HGD-a Zvijezda Danica na otočiću Košljunu

 

Na jednom od najposebnijih i najslikovitijih krčkih lokaliteta, otočiću Košljunu, u renesansnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, koncert će održati članovi Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice, jednog od najstarijih glazbenih kolektiva s neprekinutom tradicijom u ovome dijelu Europe, osnovanog sada već daleke 1894. godine. U Kraljevici postoji vrlo snažna tradicija pjevanja korizmenih napjeva, popjevki i pasija, koji su kao pasionska baština već otprije prepoznati kao jedinstvena glazbena pojava, i kao takvi temeljito obrađeni u muzikološkim radovima te trajno zabilježeni na nosaču zvuka Častimo te, Križu sveti. Zvijezda Danica će na Košljunu, uz organizacijsku podršku Centra za kulturu Grada Krka, predstaviti upravo pasionsku baštinu svojeg kraja, iznimno rijetko izvođenu mimo uobičajenog liturgijskog okvira.

 

Kalendarski prikaz događanja:

 

06., 13., 20. i 27. veljače te 05., 12. i 19. ožujka 2024., 18.00 – 20.00

Besplatne radionice izrade uskršnjih dekoracija u tehnici filcanja krčke ovčje vune te ukrašavanja pisanica slikarskim tehnikama

Radionice vodi: Udruga Rukotvorine Krk

Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

 

08. ožujka 2024., 17.00

Međunarodni dan žena: Besplatna slikarska radionica

Radionicu vodi: Alenka Goldner Sučić

Mala vijećnica Grada Krka, Trg bana Josipa Jelačića 2

Prijave na: tic@tz-krk.hr ili +385 (0)51 220 226

 

09. ožujka 2024. godine, 18.00

Pasionska baština Kraljevice, koncert HGD Zvijezda Danica (Kraljevica)

Orgulje: Daniela Perković

Umjetnički voditelj: Frane Frleta

Košljun, crkva Navještenja Blažene Djevice Marije

Ulaz slobodan!

 

21., 22. i 23. ožujka 2024., 18.00 – 20.00

Besplatne radionice pletenja maslinovih grana

Radionice vodi: Udruga Rukotvorine Krk

Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

 

22. ožujka – 04. travnja 2024.

Ususret Uskrsu, prigodna izložba članica Zajednice Talijana Krk (Likovne sekcije Milo Seršić)

Galerija Decumanus

Otvorenje izložbe: 22. ožujka, u 19.00

Radno vrijeme: pon. – sub. 10.00 – 13.00 | 29. i 30. ožujka, pon. – sub. 10.00 – 13.00; 18.00 – 20.00

 

24. ožujka 2024., 10.00 – 16.00

Javna prezentacija pisanica i ispletenih maslinovih grana

Prezentaciju vodi: Udruga Rukotvorine Krk

Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

 

30. ožujka 2024.

Od krša do zlata – tematska interpretacijska šetnja krčkom starom gradskom jezgrom

Start: Trg krčkih glagoljaša, u 18.00 sati

Prijave na: tic@tz-krk.hr ili +385 (0)51 220 226

 

31. ožujka 2024., u 11.30 sati

Prigodna podjela tradicionalne otočne slastice – uskrsne pince i koncert Vivien Galette i Voljena Grbca uz klavirsku pratnju Vladimira Babina

Vela placa

 

01. travnja 2024.

Local Bike Sightseeing Tour, besplatna biciklistička tura

Tijek ture: Krk – Kimpi – Kaštel Salatić – Lakmartin – Muraj – Kornić – Krk

Okupljanje: kod Sunčanog sata (od 08.30 do 09.00 sati)

Start: gradska riva, u 09.00 sati

Prijave na: tic@tz-krk.hr

 

01. travnja 2024., 18.00

Koncert Gradske glazbe Krk

Vela placa

 

Share this event

INFORMACIJE

Datum: 
05.03. - 01.04.
Vrijeme: 
Cijeli dan

Organizator