Krk Events
Loading Events
Josipa Jurja Strossmayera 2, Krk

Prvomajski inkubator, festival glazbene i vizualnih umjetnosti

Datum od: 
19.04.2024. 00:04
Datum do: 
09.05.
Vrijeme: 
Cijeli dan

Grad Krk: 19. travnja – 09. svibnja 2024.

Prvomajski inkubator, festival glazbene i vizualnih umjetnosti

Galerija Decumanus, Plaža Plav

Organizator: Udruga Kreativni Krk

Kontakt: kreativnikrk@gmail.com

Detalji na: www.facebook.com/kreativnikrk

 

Prvomajski inkubator je glazbeno-likovno događanje koje se, sada već tradicionalno, odvija u gradu Krku uoči Međunarodnog praznika rada, i to s ciljem okupljanja, druženja, izražavanja i razvijanja rasprave među mladim umjetnicima. Prvomajski inkubator prvi je put organiziran 1998., a nakon poduže stanke iznova je aktiviran 2006., s time da Udruga Kreativni Krk njegovu organizaciju preuzima 2011. godine.

U želji da se opravda naziv INKUBATOR, kao i namjera da Kreativni Krk postane svojevrsna platforma za promociju i rad mladih umjetnika, prihvaćen je i razrađen model smotre (i natjecanja) mladih umjetnika. Tako će u glazbenom dijelu ovogodišnjeg programa svoje sviračke i pjevačke vještine demonstrirati šest bendova, dok će u likovnom dijelu izlagati sedmero vizualnih umjetnika!

 

Glazbeni dio programa

 

Glazbeni segment programa Prvomajskog inkubatora najstariji je i najprepoznatljiviji dio ovog festivala, a održat će se u subotu, 27. travnja, na plaži Plav, s početkom u 21.00 sat. Organizatori su prošle godine odlučili revitalizirati koncept iz 2011. godine (kada su, podsjetimo, i preuzeli organizacijsku palicu), što znači da su glazbeni program podijelili u dva dijela: natjecanje mladih bendova i revijalni nastup gostujućih glazbenika. Nakon objavljenog natječaja i mnoštva zaprimljenih prijava, povjerenstvo sastavljeno od članova Kreativnog Krka, odlučilo je kako će u natjecateljskom dijelu nastupiti: Soba 9 (Zagreb), M.R.Š. (Rijeka) i Colostrum (Zagreb). Nakon podjele nagrada, točku na i stavit će sjajan alterrock bend Those Herds (Krk), psihodelični kraut rockeri sa slavonskim tamburama Nemeček (Zagreb) i instrumentalni rock trio Pomelo Chess Society (Rijeka).

 

Likovni dio programa

 

Likovni segment programa Prvomajskog inkubatora odnosi se na izložbu u krčkoj Galeriji Decumanus. Ovogodišnji koncept podrazumijeva međunarodni postav motiviranu temom ONI – turistički radnik na tržištu rada.

Izložba će okupiti radove sedmero umjetnika koji kroz različite umjetničke pristupe analiziraju i kritiziraju temu turizma i iskustva sezonskog rada. Prikazujući opažanja, osobne osvrte i iskustva autora, izložbom će se nastoji potaknuti na promišljanje o socijalnim, kulturnim i ekonomskim aspektima masovnog turizma. Radovi će otkriti i neke od segmenata ove gospodarske grane koji su često nevidljivi – devastaciju prirode i masovnu izgradnju uslijed razvijanja turizma, manjak turističkih radnika, kompleksnost birokracije i apsurd turističkih atrakcija. Turizam raste iz godine u godinu te raste potreba za sve većom apartmanizacijom i sve većim brojem radnika. Paralelno s time, mijenjaju se otoci, obala i gradovi te naposljetku način života sviju nas. Izložba ONI sadrži i (auto)ironičan segment uslijed rasta potrebe za stranim radnicima. Kakav je položaj stranaca koji u Hrvatsku dolaze zaraditi novac, a kakav je položaj Hrvata koji odlaze u inozemstvo iz istih razloga? Kakve radne uvjete imaju strani radnici, a koliko istovremeno očekujemo i priželjkujemo vlastiti poslovni uspjeh i dostojanstven život u bogatim europskim državama? Organiziranjem izložbe ususret Međunarodnom prazniku rada, posjetitelje galerije želi se potaknuti na promišljanje i dijalog o ulozi i odgovornosti pojedinca u razvoju hiper-turizma, radničkim pravima te različitim posljedicama koje turizam ostavlja iza sebe. Otvorenje izložbe održat će se u petak, 19. travnja, s početkom u 19.00 sati, s time da će galerija na raspolaganju posjetiteljima biti sve do 09. svibnja.

Financijsku potporu festivalu Prvomajski inkubator pružili su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Krk i Centar za kulturu Grada Krka.

 

Program:

 

19. travnja – 09. svibnja

Galerija Decumanus

Međunarodna skupna izložba ONI – turistički radnik na tržištu rada

Otvorenje izložbe: 19. travnja 2024. u 19.00

 

27. travnja

Plaža Plav, od 21.00

Prvomajski inkubator, koncert alternativne glazbe

Sviraju:

– Soba 9 (Zagreb)

– M.R.Š. (Rijeka)

– Colostrum (Zagreb)

– Those Herds (Krk)

– Nemeček (Zagreb)

– Pomelo Chess Society (Rijeka)

Ulaz slobodan!

 

Share this event

INFORMACIJE

Datum od: 
19.04.2024. 00:04
Datum do: 
09.05.
Vrijeme: 
Cijeli dan

Organizator

Udruga Kreativni Krk
kreativnikrk@gmail.com