Krk Events
Loading Događaji
Trg bana Josipa Jelačića 2, Krk

Predstavljanje knjige Život obilježen Auschwitzom Olega Mandića

Datum: 
13.03.2024.
Vrijeme: 
17:00 - 18:00

Grad Krk: 13. ožujka 2024., 17.00

Predstavljanje knjige Život obilježen Auschwitzom autora Olega Mandića  

Velika vijećnica Grada Krka (Kino Krk)

Organizator: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka

 

Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka poziva na predstavljanje knjige Život obilježen Auschwitzom autora Olega Mandića koje će se održati u srijedu, 13. ožujka 2024. godine, s početkom u 17.00 sati u Velikoj vijećnici Grada Krka (Kinu Krk). Osim knjige predstavit će se i dokumentarni film Godine kobnih iskustava obitelji Mandić s fašizmom i nacizmom kojeg potpisuje autorski tim iz kastavske Udruge Irs art.

Kada su ga 15. svibnja 1944. njemačke okupacijske snage u Opatiji zajedno s majkom i bakom zatočile jer su bili najbliža rodbina dr. Ante Mandića, jednog od najvažnijih sudionika NOB-a, tada jedanaestogodišnji Oleg Mandić nije ni slutio da će završiti u Auschwitzu, logoru za istrebljenje, a još manje da će biti jedan od onih koji će, zajedno s obitelji, dočekati oslobođenje logora te da će upravo on biti posljednji čovjek koji je napustio Auschwitz.

Fascinantna životna priča Olega Mandića, prepuna optimizma, i danas je inspirativna i možda važnija no ikada. Oleg Mandić jedan je od rijetkih živih svjedoka užasa Holokausta, a njegova predavanja o zlu fašizma te o važnosti antifašizma i tolerancije danas slušaju mnogobrojni mladi ljudi diljem Hrvatske i Italije. Knjigu Život obilježen Auschwitzom Oleg Mandić napisao je s bliskim suradnikom Nevenom Šantićem. Ovaj rukopis, prošle godine publiciran u izdanju Frakture, ispovijed je o sretnom i ispunjenom životu, o važnosti obitelji, o utjecaju sreće, ali i stalnoj opomeni da se zlo u svojem najgorem obliku uvijek i lako može vratiti.

Oleg Mandić čovjek je dječačke znatiželje, zarazna osmijeha, osoba čije su riječi poticaj za razmišljanje o boljem i pravednijem svijetu, a najvažnija poruka glasi da svatko može napraviti mali korak da se zlo kakvo je on preživio u Auschwitzu u budućnosti dogodi barem jednom manje.

 

Share this event

INFORMACIJE

Datum: 
13.03.|17:00 - 18:00
Vrijeme: 
17:00 - 18:00

Organizator

Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka
uaba@uaba-otoka-krka.hr
091 323 20 60