Krk Events
Loading Events
Josipa Jurja Strossmayera 2, Krk

Poezija u kamenu, izložba slika Nede Petrić Stroligo

Datum od: 
10.05.2024. 10:05
Datum do: 
25.05.|20:00
Vrijeme: 
10:00 - 20:00

Grad Krk: 10. – 25. svibnja 2024.

Poezija u kamenu, izložba slika Nede Petrić Stroligo

Galerija Decumanus

Otvorenje: 10. svibnja, u 19.00

Radno vrijeme galerije: pon. – pet., 10.00 – 12.00; 18.00 – 20.00

Organizator: Centar za kulturu Grada Krka

 

Otvorenje izložbe Poezija u kamenu krčke slikarice Nede Petrić Stroligo održat će se u Galeriji Decumanus, i to u petak, 10. svibnja 2024. godine, s početkom u 19.00 sati, s time da će izložbu otvoriti kustosica Luisa Ritoša. Izložbu, koja ostaje otvorena sve do 25. svibnja, priređuje Centar za kulturu Grada Krka.

Umjetnica Neda Petrić Stroligo, čija ruka istražuje skrivene aspekte prirode, piše Ritoša, nalazi u kamenu neiscrpnu riznicu motivacije. Kamen koji smatramo neživim, često je, ustvari, testament života. Pun mahovine, lišajeva, napuklina, šara i fosila, može biti predivan i tajanstven. Najčešće ga, kao dio pejzaža naše svakodnevnice, ne zamjećujemo, ali za umjetnicu on je uvijek nešto posebno, inspirativno i moment koji transformira u likovno djelo otkrivajući nam ljepotu u najneočekivanijim detaljima. Pred nama je, dakle, autorica koja izniče iz umjetničke tradicije obogaćene strašću prema vizurama otoka Krka: gromačama, moru, borovima, mediteranskom ugođaju; njen likovni izraz izrasta iz ekspresionizma prepunog hrabrih i odlučnih poteza i putuje prema foto-realizmu. Duboko i promišljeno kao zrela umjetnica ulazi u svoje motive i u beskompromisnom ustrajanju na vrijednosti gestualnog slikarstva gradi izvanrednom vještinom kompoziciju koja nas oduševljava svojom svježinom i lepršavošću… Kroz svoj umjetnički rad Neda nas poziva da uđemo u primorski krajolik njene mladosti, mami nas da se vratimo u djetinjstvo i prepustimo vjetru. Nedin kamen je onaj natopljen suncem, to je topli kamen, utočište, sigurnost i Bog; planina kojoj se približavamo, put kojim hodamo, zid na koji se naslanjamo, sveprisutan i utješan, tihi svjedok vremena, čuvar tajni i drevnih mudrosti, vjesnik vječnosti.

Rodom iz Biograda na Moru Neda Petrić Stroligo djetinjstvo je provela u Rijeci. Dosta je vremena i često boravila kod bake u Omišlju. Članovi njezine obitelji, poznati slikari, utjecali su na njezino djetinjstvo i kasniji život. To je poznat omišaljski dvojac; Oton Gliha i Mila Kumbatović. Od njih je upila oduševljenost bojom, kamenom i vodom. Njeni riječki učitelji slikarstva bili su Romolo Venucci i Vladimir Udatny. Život ju je odveo od Akademije u drugom smjeru. U Genovu gdje je izlagala s drugim slikarima, tako i u Veneciji, Breshi. Samostalno se dosad predstavljala više puta. Živi na relaciji Krk – Genova, a publici želi ukazati na naš kamen i Rudine. Svaka slika je otvorena knjiga koju treba znati čitati – misao je koju živi Neda Petrć Stroligo.

 

Share this event

INFORMACIJE

Datum od: 
10.05.2024. 10:05
Datum do: 
25.05.|20:00
Vrijeme: 
10:00 - 20:00

Organizator

Centar za kulturu Grada Krka
kultura@gradkrk.net
051220041