Krk Events
Loading Događaji
Košljun, Krk

Pasionska baština Kraljevice, koncert HGD Zvijezda Danica iz Kraljevice

Datum: 
09.03.2024.
Vrijeme: 
18:00 - 19:30

Košljun: 09. ožujka 2024., 18.00

Pasionska baština Kraljevice, koncert HGD Zvijezda Danica iz Kraljevice

Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije

Orgulje: Daniela Perković

Umjetnički voditelj: Frane Frleta

Organizator: Centar za kulturu Grada Krka

Ulaz slobodan!

 

Na jednom od najposebnijih i najslikovitijih krčkih lokaliteta, otočiću Košljunu, u renesansnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, 09. ožujka 2024. godine, s početkom u 18.00 sati, koncert će održati članovi Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice, jednog od najstarijih glazbenih kolektiva u ovome dijelu Europe, osnovanog sada već daleke 1894. godine.

U Kraljevici postoji vrlo snažna tradicija pjevanja korizmenih napjeva, popjevki i pasija, koji su kao pasionska baština već otprije prepoznati kao jedinstvena glazbena pojava, i kao takvi temeljito obrađeni u muzikološkim radovima te trajno zabilježeni na nosaču zvuka Častimo te, Križu sveti. Zvijezda Danica na Košljunu će, uz organizacijsku podršku Centra za kulturu Grada Krka, predstaviti upravo pasionsku baštinu svojeg kraja, iznimno rijetko izvođenu mimo uobičajenog liturgijskog okvira.

Orguljaška pratnja pritom je povjerena Danieli Perković, a umjetničko vodstvo Franu Frleti. Ulaz na koncert je slobodan!

Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica iz Kraljevice osnovano je 1894. godine u vrijeme procvata glazbenog amaterizma na području današnje Hrvatske. U svojoj povijesti ovaj kolektiv nikada nije prekinuo s radom, a ove će jeseni proslaviti svoj 130. rođendan, što znači da ga možemo ubrojiti među najstarija glazbeno-amaterska udruženja u ovom dijelu Europe. Društvo je uvijek bilo jedan od inicijatora, pokretača i organizatora kulturnih zbivanja u gradu Kraljevici, stoga napomenimo kako je u svojoj bogatoj povijesti osim zbora okupljao puhački orkestar i dramsku sekciju. Društvo je dosad zabilježilo nebrojena gostovanja i koncerte, ali i prikupilo mnoga priznanja. Zadržavajući se uglavnom na žanrovima karakterističnim za zborsko pjevanje, Društvo veliku pozornost posvećuje i istarsko-primorskom glazbenom izričaju. Značajan dio repertoara posvećuju i sakralnoj glazbi o čemu najzornije svjedoči inzistiranje na očuvanju pansionske baštine grada Kraljevice. Danas, u sklopu Društva, djeluju: mješoviti pjevački zbor, dječji pjevački zbor i glazbeni tečaj. Mješoviti pjevački zbor broji 30 članova, a vodi ga Frane Frleta.

 

Share this event

INFORMACIJE

Datum: 
09.03.|18:00 - 19:30
Vrijeme: 
18:00 - 19:30

Organizator

Centar za kulturu Grada Krka
kultura@gradkrk.net
051220041