Krk Events
Loading Events
Josipa Jurja Strossmayera 2, Krk

Međunarodna skupna izložba ONI – turistički radnik na tržištu rada

Datum od: 
17.04.2024. 00:04
Datum do: 
09.05.
Vrijeme: 
Cijeli dan

Grad Krk: 19. travnja – 09. svibnja 2024.

Prvomajski inkubator

Međunarodna skupna izložba ONI – turistički radnik na tržištu rada

Galerija Decumanus

Otvorenje izložbe: 19. travnja 2024. u 19.00

Radno vrijeme galerije: pon. – pet., 10.00 – 13.00; 19.00 – 21.00

Organizator: Udruga Kreativni Krk

Kontakt: kreativnikrk@gmail.com

Detalji na: www.facebook.com/kreativnikrk

 

Likovni segment programa Prvomajskog inkubatora odnosi se na izložbu u krčkoj Galeriji Decumanus. Ovogodišnji koncept podrazumijeva međunarodni postav motiviranu temom ONI – turistički radnik na tržištu rada.

Izložba će okupiti radove sedmero umjetnika – Ive Starac, Lucije Žuti, Stefana Ančevskog, Franke Vrljić, Vite Jončić, Vande Jurković i Marine Đira – koji kroz različite umjetničke pristupe analiziraju i kritiziraju temu turizma i iskustva sezonskog rada. Prikazujući opažanja, osobne osvrte i iskustva autora, izložbom će se nastoji potaknuti na promišljanje o socijalnim, kulturnim i ekonomskim aspektima masovnog turizma. Radovi će otkriti i neke od segmenata ove gospodarske grane koji su često nevidljivi – devastaciju prirode i masovnu izgradnju uslijed razvijanja turizma, manjak turističkih radnika, kompleksnost birokracije i apsurd turističkih atrakcija. Turizam raste iz godine u godinu te raste potreba za sve većom apartmanizacijom i sve većim brojem radnika. Paralelno s time, mijenjaju se otoci, obala i gradovi te naposljetku način života sviju nas. Izložba ONI sadrži i (auto)ironičan segment uslijed rasta potrebe za stranim radnicima. Kakav je položaj stranaca koji u Hrvatsku dolaze zaraditi novac, a kakav je položaj Hrvata koji odlaze u inozemstvo iz istih razloga? Kakve radne uvjete imaju strani radnici, a koliko istovremeno očekujemo i priželjkujemo vlastiti poslovni uspjeh i dostojanstven život u bogatim europskim državama? Organiziranjem izložbe ususret Međunarodnom prazniku rada, posjetitelje galerije želi se potaknuti na promišljanje i dijalog o ulozi i odgovornosti pojedinca u razvoju hiper-turizma, radničkim pravima te različitim posljedicama koje turizam ostavlja iza sebe.

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 19. travnja, s početkom u 19.00 sati, s time da će galerija na raspolaganju posjetiteljima biti sve do 09. svibnja.

Financijsku potporu festivalu Prvomajski inkubator pružili su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Krk i Centar za kulturu Grada Krka.

 

Share this event

INFORMACIJE

Datum od: 
17.04.2024. 00:04
Datum do: 
09.05.
Vrijeme: 
Cijeli dan

Organizator

Udruga Kreativni Krk
kreativnikrk@gmail.com