Krk Events
Loading Events
Josipa Jurja Strossmayera 2, Krk
Josipa Jurja Strossmayera 2, Krk

Izvan okvira: Reminiscencije, izložba crteža Diane Sokolić

Datum od: 
12.07.2024. 00:00
Datum do: 
01.08.2024.
Vrijeme: 
Cijeli dan

Grad Krk: 12. srpnja – 01. kolovoza 2024.

LINK IN ART 10 | Izvan okvira: Reminiscencije, izložba crteža Diane Sokolić

Galerija Decumanus

Radno vrijeme: pon. – sub. 10.00 – 12.00; 20.00 – 23.00

Organizator: Centar za kulturu Grada Krka

Kustosica: Luisa Ritoša

 

Reminiscencije

Tekst: Luisa Ritoša

 

Diana Sokolić poziva nas na putovanje kroz likovni opus koji obuhvaća razdoblje od dvadeset godina. Potreba za revalorizacijom ovih radova je opravdana, jer je riječ o izuzetno vrijednim, modernim i intrigantnim djelima koja su često bila nagrađivana, ali rijetko izlagana. Sekvence nagih tijela žene i muškarca obrađuje u apstraktno-kubističkoj maniri. Kubizam koristi simultane prikaze različitih vizura objekta ili subjekta kako bi stvorio višedimenzionalnu percepciju prostora, slično Dianinim kreativnim rješenjima. Radove možemo podijeliti u tri faze, odnosno tri stvaralačke i vremenski zasebno obrađene cjeline.

U prvoj, najranijoj fazi u skupini radova pod nazivom “Oslobađanje” (1983. – 1986.) prikazuju se tijela zatvorena rešetkom, koja se pokušavaju osloboditi, također u toj fazi nalazimo radove iz ciklusa “Privatna istraga I i II” (1988. – 1990.). Motiv je izrađen ugljenom na papiru i još uvijek vidimo realistično obrađene dijelove tijela. Ovi crteži nose snažnu simboliku, komuniciraju osjećaj zarobljenosti i ograničenja unutar ljudskog tijela, uma i društva. Dominira osjećaj frustracije i potreba za promjenom. To su prva umjetnička djela koja radi nakon završene Akademije likovnih umjetnosti i obilježena su žudnjom za istraživanjem. Ciklus “Srebrna nit” (1991. – 1993.) nastavlja rad ugljenom, no likovi su više apstrahirani, dobivaju krila, postaju duhovniji. U drugoj fazi uvodi se boja; koristeći tehniku suhog pastela Diana čvrstim i odlučnim potezima kreira plohe intenzivne fluorescentne palete od hladne plave, ljubičaste, do tople ružičaste, narančaste i žute. Ova paleta izaziva intenzivne emotivne reakcije i euforična stanja koja nas privlače prema prikazanim scenama. Apstraktni aktovi kao u borbi i/ili strasti, potpuno su obuzeti svojom unutrašnjom dinamikom. Obezglavljene figure prenose sirovu tjelesnost, ali i duhovnost. Dijagonalne kompozicije naglašavaju napetost. Ovdje možemo uključiti cikluse radova od 1994. – 2000. godine, “Aurora Borealis” i “Zest”. U trećoj fazi aktovi “Zest” prelaze doslovno u naš prostor, prvo na zidu, izlazeći iz okvira slike, zatim postajući trodimenzionalne instalacije u galeriji i nastavljaju se u djela pod nazivom “Syzygia” (2001. – 2002.).

Osnovna asocijacija, koja se proteže od prve do zadnje faze, može se opisati kao proboj, proboj kroz sve likovne i društvene konvencije u potrazi za autentičnim likovnim jezikom kojim će se predstaviti neposredno iskustvo. Korištenje oštrih geometrijskih formi da bi se oblikovali dijelovi tijela, ponegdje apstrahiranje do neprepoznatljivosti naglašavaju dinamiku zbivanja. Simultani prikazi događanja uvode u četvrtu dimenziju – vrijeme; no ovo vrijeme nije linearno, već je fragmentirano i relativno. Bez obzira na fragmentaciju motiva zadržava se fluidnost radnje, a veličina radova očarava svojom snažnom prisutnošću. Neonske boje koje pršte poput aurore borealis nose u sebi čudesnost i ljepotu u kojoj ostajemo fascinirani i zatečeni. Promotrimo li upotrebu duginih boja kroz simboličko značenje vidimo njihovu važnost i prisutnost u mnogim kulturama i povijesnim razdobljima. Duga je simbol raznolikosti i nadanja u bolju budućnost. U kršćanstvu se spominje u Starom zavjetu; nakon potopa duga se pojavljuje na nebu i simbolizira Božje obećanje da više nikad neće uništiti ljude. U suvremenom kontekstu, poput mirovnog pokreta ili pokreta za ljudska prava, duginim bojama se simbolizira mir, jednakost, inkluzivnost i solidarnost. Dianina umjetnost nije samo estetska, već je i duboko filozofska; nameću se pitanja o povezanosti, ljubavi, intimnosti, i dualnosti. Upućuje nas na promišljanja o prirodi ljudske egzistencije.  Podsjeća nas na to da je jednost obmana, da sve postoji u dualnosti, nerazdvojno, neminovno i nepobitno, pa tako i mi. Dualnosti žene i muškarca, tijela i uma, harmonije i disonance, topline i hladnoće, ljubavi i mržnje, materije i duha oblikuju našu percepciju stvarnosti. Prihvaćanje dualnosti i integracija svih aspekata, i ugodnih i neugodnih, ključna je za cjelovit duhovni rast i sreću. Sfere intimnog i javnog prostora na ovoj se izložbi isprepliću. Intimnost obično uključuje razumijevanje, podršku, nježnost i osjećaj zajedništva. To je osjećaj duboke spone i bliskosti koja se razvija kroz dijeljenje osobnih misli, osjećaja, želja i iskustava s drugim. Suprotnost intimnosti je hladnoća i udaljavanje, nerazumijevanje, prevara i obmana. Jedno drugo isključuje i istovremeno supostoji. Dianin rad obuhvaća sve dugine boje, uključuje sveobuhvatno ljudsko iskustvo.

Ustrajna, nepopustljiva, čvrsta i predana svojoj umjetničkoj viziji Diana Sokolić realizira vrhunska likovna ostvarenja koja dopiru do nas u otvorenoj i pokrenutoj emociji senzualnosti i strasti. Za njen rad ključan je element svjetlosti, istražuje svjetlost i svjesna je da svjetlost mora koegzistirati uz tamu, da se upravo u tami ostvaruje veličina svjetlosti. Oduševljava njena srčanost kojom prkosi životnim nedaćama, odlučnost da zadrži zanos i duhovnu vedrinu, te svima podari tračak topline, jer zna kako su ljubav i povezanost ono što nas čini istinski živima.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Krka i Turističke zajednice Grada Krka.

 

Share this event

INFORMACIJE

Datum od: 
12.07.2024. 00:00
Datum do: 
01.08.2024.
Vrijeme: 
Cijeli dan

Organizator

Centar za kulturu Grada Krka
kultura@gradkrk.net
051220041
Print