Krk Events
Loading Events
Josipa Jurja Strossmayera 2, Krk
Josipa Jurja Strossmayera 2, Krk

Studije, izložba grafika, crteža i umjetničkih objekata Andree Staničić

Datum od: 
04.06.2024. 10:00
Datum do: 
20.06.2024. | 22:00
Vrijeme: 
10:00 - 22:00

Grad Krk: 04. – 20. lipnja 2024.

Studije, izložba grafika, crteža i umjetničkih objekata Andree Staničić

Galerija Decumanus

Kustosica: Luisa Ritoša

Otvorenje: 04. lipnja 2023. u 21.00

Radno vrijeme: pon. – sub. 10.00 – 12.00; 20.00 – 22.00

Organizator: Centar za kulturu Grada Krka

 

Samostalnom izložbom pod nazivom Studije autorica predstavlja raznoliki repertoar likovnih postupaka. Iako nailazimo na široku paletu tehnika i motiva možemo primjetiti da se krug interesa najčešće zaustavlja na živim bićima, prirodi i želji da se ta priroda shvati. Autorica pred sebe stavlja izazove i pitanja – te u kontinuiranom procesu – nikad ne dovršavajući sam rad – uvijek ostaje otvorena da doda nešto novo, da prouči različite mogućnosti, kako same tehnike, tako i svog bića.

Studioznost se u likovnosti uvijek cijenila, a posebno se rasplamsala u vrijeme renesanse, kada su izazovi da se shvati svijet pojačani nizom otkrića, od drevnih znanstvenih tekstova do Novih kontinenata. Umjetnici renesanse diče se svojom studioznošću, primjerice Traktat o slikarstvu Leonarda da Vincija iako nepotpun i rekonstruiran iz različitih izvora utjelovljuje jedan istraživački genij i pokazuje duboke uvide u teoriju i praksu umjetnosti. Leonardo je vjerovao da je istraživanje prirode ključno za umjetničko stvaralaštvo, a umjetnost je smatrao načinom izražavanja prirodnih zakonitosti i ljepote. Za razliku od tradicionalnih traktata toga doba, poput onih Cennina Cenninija, Leonardo pristupa slikarstvu na znanstveni način, u praktičnom dijelu pruža smjernice o tome kako studirati i učiti. Koristeći analitički pristup potkrepljen znanjem iz matematike, geometrije, anatomije i optike, ističe visoku intelektualnu vrijednost slikarstva, postavljajući ga rame uz rame s drugim tada vrlo cijenjenim vještinama poput filozofije, poezije i teologije. Ovaj praktični aspekt odražava Leonardovu predanost ne samo vlastitoj umjetničkoj praksi, već i obrazovanju i razvoju budućih generacija umjetnika.

Pristupajući likovnosti s istom radoznalošću kao renesansni majstori Andrea Staničić nastavlja tradiciju empirizma, ali ostajući u sferi sanjivog intimizma dobija na toplini te zaobilazi prekomjernu analizu koja bi dovela do suhoparnosti djela. Reminiscencije renesanse dotiču nas se posebno u crtežima olovkom i grafikama u tehnici suhe igle gdje izvodi portrete ljudi koje nalazi online, na posebnim platformama za djeljenje fotografija (npr. Freepik, Unsplash). Izabire ljude koji su joj interesantni svojim stavom ili crtama lica. Njeni susreti s tim, njoj nepoznatim, osobama su jednosmjerni, ona ih proučava crtajući; izučavajući njihove pokrete i izraze lica pokušava saznati nešto o njima, razumjeti njihove priče i osjetiti njihove emocije. Spontanost, sloboda i otvorenost crteža podcrtava kvalitetu doživljenog, kvalitetu simpatičnog i razigranog istraživanja tuđih svijetova, bez tereta kritičnog pogleda portretirane osobe. I mi se pred tim pokrenutim, zanimljivim izražajnim licima, pitamo tko su, u mogućnosti smo da nesmetano asociramo i fantaziramo. Postajemo svjesni svoje vlastite znatiželje, ti portreti prelaze granicu slike, postaju ogledala složenosti naše nutrine.

Uz crteže i grafike nailazimo na fotografije obrađene metodom cijanotipije. Cijanotipija je fotografski proces koji se koristi za stvaranje plavih ili plavkasto-bijelih slika. Ovaj postupak koristi kemikalije koje reagiraju na svjetlost kako bi proizvele sliku. Cijanotipija je poznata po svojoj mogućnosti stvaranja jedinstvenih umjetničkih efekata, a često se koristi u alternativnoj i eksperimentalnoj fotografiji. Na fotografije obrađene tom tehnikom dodatno intervenira potezima neonskim bojama različitih intenziteta. Listove objedinjuje u umjetničku knjigu uvezenom japanskom metodom. Kombinacija ovih elemenata stvara poseban emotivno nabijen introspektivan ambijent. Motivi prikazuju najčešće pejzaže i odišu nostalgijom i melankolijom, odražavaju intimističke trenutke u kojima se vrijeme čini usporenim, razloženim, stvarajući dojam dnevničkog zapisa. Tehnikom umjetničke keramike nastavlja svoja razmatranja, koristeći linorez za oblikovanje linija koje zatim utiskuje na svježu glinu te stvara keramičke krugove-tanjure iznimne suptilnosti i ljupkosti. Prikazujući tanke grančice stabala podcrtava inherentnu krhkost keramike, također simbolički aludirajući na osjetljivost prirodnog balansa. Grane predstavljaju i nadu, one mogu rasti iznova, karakterizirati snagu regeneracije i sposobnost preživljavanja. Podsjećaju da je potrebno njegovati i čuvati ono što je krhko i osjetljivo, bilo da je riječ o prirodi, odnosima ili ljudskom duhu.

Ovi radovi u svojoj sveukupnosti impliciraju putovanje u svijet likovnosti u kojem je naglasak na procesu, otkrivanju i igri. Igra nam pruža priliku za opuštanje i zabavu, potiče povezanost. U konačnici, igra je temeljni dio ljudskog iskustva koja doprinosi našem emocionalnom, socijalnom i intelektualnom napretku, učenju i rastu. Sloboda u izražavanju i eksperimentiranju koju nam pruža Andrea daje nam osjećaj lakoće i otvorenosti, omogućuje nam da se bez napora povežemo s umjetničkim djelom i da se prepustimo mašti. Njen pristup je inspirativan i edukativan, potiče nas da promatramo svijet kroz nove perspektive i da cijenimo ljepotu svakog trenutka i bića. (Luisa Ritoša)

 

Share this event

INFORMACIJE

Datum od: 
04.06.2024. 10:00
Datum do: 
20.06.2024. | 22:00
Vrijeme: 
10:00 - 22:00

Organizator

Centar za kulturu Grada Krka
kultura@gradkrk.net
051220041
Print